Gelombang motif dan pembetulan. Darjah gelombang

Gelombang motif dan pembetulan. Darjah gelombang

Di dalam artikel pertama tentang Prinsip Gelombang Elliott (Elliott Wave Principle, EWP), kita telah pelajari bahawa ada gelombang pada pasaran. Mari kita teruskan! Kali ini kita akan fokus kepada salah satu tunjang utama EWP, seperti gelombang motif dan pembetulan.

Apakah itu gelombang motif?

Secara ringkas, gelombang motif (motive wave) adalah pergerakan harga dalam arah trend utama. Dalam perkataan lain, setiap gelombang motif adalah selangkah lebih hampir sewaktu rally. Gelombang motif sentiasa boleh dibahagikan kepada 5 gelombang yang lebih kecil berdasarkan kepada peraturan tertentu.

Apakah itu gelombang pembetulan?

Seperti yang tersurat pada namanya, gelombang pembetulan datang selepas gelombang motif. Jadi, sewaktu suatu trend, gelombang motif dan pembetulan datang berselang seli, satu selepas yang lain. Bila gelombang motif bergerak ke hadapan, gelombang pembetulan adalah satu langkah ke belakang di dalam trend yang sama.

Pola

Semua pola gelombang Elliott dikelaskan kepada gelombang motif dan pembetulan.

Gelombang-gelombang motif terdiri daripada:

- Impuls

- Leading diagonal

- Ending diagonal

Gelombang-gelombang pembetulan terdiri daripada:

- Zigzag

- Flat

- Triangle

- Double / Triple Zigzag

- Double / Triple Three

Ada beberapa peraturan dan panduan untuk setiap pola ini, dan kita akan selidiki mereka di dalam artikel-artikel berikutnya.

Bagaimana ia berfungsi

Mari kita lihat pada kiraan gelombang di bawah. Ada rally yang bullish pada USDTRY dan kita boleh cam gelombang motif dan pembetulan. Seperti yang kita dapat lihat, ada tiga gelombang motif (merah) dan dua gelombang pembetulan (biru) yang membentuk pola yang dipanggil impuls. Namun, ada suatu perkara yang harus kami nyatakan.

1.png 

Darjah Gelombang (Wave Degrees)

Bolehkah anda lihat gelombang-gelombang kecil di dalam setiap gelombang motif atau pembetulan di carta di atas? Seperti yang kita ketahui dari artikel sebelum ini, gelombang Elliott tidak ubah seperti anak patung Rusia yang bertangkup (Matryoshka). Ini bererti setiap gelombang terbentuk dari gelombang-gelombang yang lebih kecil dan dalam masa yang sama, setiap gelombang adalah sebahagian dari gelombang yang lebih besar.

Jadi pada setiap peringkat dalam carta, anda mungkin ada gelombang motif dan pembetulan yang berbeza dari segi saiz. Jika anda mengira gelombang, anda harus kenal pasti gelombang ini menggunakan peraturan dan garis panduan yang tertentu.

Kehidupan sebenar

Untuk memahami darjah gelombang (wave degrees) dengan lebih baik, mari kita lihat carta di bawah. Ada gelombang ke atas, yang saya labelkan sebagai ((i)). Selepas gelombang ini, kita ada pembetulan ke bawah, iaitu gelombang ((ii)). Jadi kita sudah temui dua gelombang.

2.png 

Namun, di dalam gelombang ((i)) kita boleh lihat beberapa gelombang yang lebih kecil, iaitu gelombang yang satu darjah lebih rendah. Dalam masa yang sama, terdapat juga gelombang-gelombang lebih kecil di dalam gelombang ((ii)). Jadi, sekarang kita labelkan gelombang-gelombang dari dua darjah, tapi kita pergi lebih jauh lagi.

3.png 

Seperti yang anda dapat lihat di carta berikutnya, ada gelombang yang lebih kecil lagi. Ini bererti kita boleh cerakinkan lagi setiap gelombang kepada gelombang yang lebih kecil sehingga kita sampai ke rangka masa yang paling rendah. Adakalanya, anda boleh lihat gelombang yang cantik seperti yang ditunjukkan di dalam buku, tetapi anda juga boleh menemui gelombang-gelombang yang hodoh juga, terutamanya di rangka masa intrahari.

4.png

"Bahasa" Gelombang Elliott

Pernahkah anda perasan ada beberapa gaya label bagi setiap darjah gelombang di carta di atas? Ini dipanggil sebagai notasi pengiraan gelombang. Kita menggunakannya untuk menyatakan darjah gelombang pada carta dan juga untuk menjadikan komunikasi antara penganalisis lebih baik lagi. Jika anda tidak menggunakan notasi gelombang, menjelaskan kiraan gelombang anda kepada orang lain jadi lebih sukar.

Seperti yang anda boleh lihat pada jadual di bawah, ada urutan nombor (untuk gelombang motif) dan huruf (untuk gelombang pembetulan).

Untuk gelombang motif, kita menggunakan set tiga nombor Rumi dan Arab, yang berselang-seli antara satu dengan yang lain. Bagi darjah gelombang yang sama, kita gunakan kombinasi nombor Rumi dan huruf kecil, atau nombor Arab dan huruf besar.

Di manakah boleh kita temui gelombang?

Di mana-mana. Anda boleh buat kiraan gelombang di setiap pasaran. Namun, adalah lebih baik untuk memilih pasaran yang kecairannya baik kerana sifat EWP. Jika cuba mengira di pasaran yang tidak popular, dengan gap yang banyak dan bar-bar yang hodoh, kebarangkalian besarnya kita akan menghadapi beberapa isu berkaitan itu.

juga, adalah lebih baik untuk para pemula mengira pasaran yang sedang dalam trend berbanding yang sedang mengukuh. Mengapa? Kerana jika kita ada fasa pengukuhan yang panjang, yang telah mula membentuk sejak beberapa tahun, kita barangkali akan mengira struktur pembetulan yang agak sukar. Jika itulah yang terjadi, ada kebarangkalian yang besar kita akan tersalah kerana lebih rumit jadinya kiraan gelombang anda, risiko juga semakin besar.

5.png 

Soalan yang lazim ditanya

 • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

  Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Peribadi. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan dahulu proses pengesahan profil anda. Sahkan alamat emel dan nombor telefon anda, sahkan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Sebaik anda selesai dengan semua prosedur keselamatan ini, pergi ke platform perdagangan yang menjadi pilihan anda, dan mulakan berdagang. 

 • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

  Prosedurnya jelas dan mudah. Pergi ke laman Pengeluaran di laman web, atau seksyen Kewangan di Laman Peribadi FBS dan akses Pengeluaran. Anda boleh dapatkan wang yang anda raih menerusi sistem pembayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit-deposit anda. Sekiranya anda mendanai akaun anda menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda menerusi kaedah-kaedah yang sama, berkadaran dengan nisbah amaun deposit-deposit anda.

 • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

  Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

 • Bagaimana cara mengaktifkan Bonus Level Up?

  Buka akaun Bonus Level Up di Laman Peribadi versi web atau aplikasi peranti mudah alih dan terima sehingga $140 percuma di akaun anda.

Berita terkini

Bagaimanakah Mesyuarat OPEC-JMMC Akan Mempengaruhi Harga Minyak?

Mesyuarat OPEC-JMMC akan bersidang pada hari Khamis, 2 Disember, sepanjang hari.

Bagaimana Tindak Balas USD Terhadap PMI Pembuatan ISM Nanti?

PMI Pembuatan ISM akan diumumkan pada 17:00 MT (GMT+2) pada hari Rabu, 1 Disember.

Euro Menantikan Indikator Keyakinan Pengguna

Zon Euro akan menerbitkan Indikator Keyakinan Pengguna GfK pada 25 November, jam 09:00 GMT+2.

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Jadi yang terbaik di arena anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Follow kami di Facebook

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera