Strategi scalping yang mudah

Strategi scalping yang mudah

2021-02-11 • Dikemaskini

Scalping mungkin kedengaran seperti perkataan yang menyeramkan untuk orang kebanyakan. Para pedagang pula menemui banyak peluang tersembunyi di sebalik maksudnya. Di dalam perdagangan, anda tidak perlu lakukan apa-apa yang berkenaan dengan kulit kepala manusia. Sebaliknya, anda hanya “mengikis” beberapa pips dari perubahan-perubahan kecil harga.  Scalping ditakrifkan sebagai salah satu gaya perdagangan jangka pendek, yang membantu kita berjaya di pasaran menggunakan perubahan-perubahan kecil pada harga seberapa banyak kali yang mungkin di dalam satu hari. Pakar-pakar melihat scalping sebagai pendekatan berdagang yang agak berisiko, yang memerlukan carta dipantau sepanjang hari. Justeru, seorang scalper perlu mempunyai jiwa yang kental dan mengawasi pasaran dengan cermat. Adalah penting untuk menguasai pengurusan risiko dan meletakkan kemasukan dan aras renti rugi dengan cara yang betul. Newbie yang terlalu yakin diri bila berscalping berkemungkinan untuk rugi jika beliau tidak mempunyai algoritma yang mantap bila memasuki pasaran. Hari ini, kami akan membantu anda dengan masalah ini dan berkongsi kepada anda beberapa strategi efektif untuk scalping.

Tetapi sebelum itu, mari kita ketahui jika strategi-strategi scalping ini berguna untuk anda.

Anda seorang scalper jika anda:

 • Berdagang di rangka masa yang kecil (M1, M5, M15);
 • Sukakan risiko dan bersedia untuk khususkan semua masa anda untuk berdagang;
 • Berdagang sewaktu pasaran sibuk/meruap;
 • Suka buka posisi bersaiz besar untuk dapatkan lebih pulangan dari urusniaga jangka pendek.

Jika anda menjawab "ya" untuk dua atau lebih poin, anda seorang scalper sejati! Untuk mereka yang telah menjawab "ya" hanya sekali – anda mungkin sedang mempertimbangkan pendekatan ini. Sungguh pun begitu, strategi-strategi yang kami akan jelaskan di bawah mudah difahami dan dipraktikkan. Kami percaya sesiapa sahaja boleh mencubanya dan melihat sendiri sejauh mana keberkesanannya.

Strategi 1 – Strategi Scalping 5 Minit

Unsur-unsur utama:

 • Rangka masa: H1, M5
 • Pasangan matawang: yang berkecairan dengan spread yang tipis (EUR/USD, GBP/USD, USD/CHF, USD/JPY)
 • Indikator: EMA 8, 21, dan 13

Algoritma untuk senario "beli"

 1. Mula-mula, kita perlu sahkan bahawa trend adalah menaik. Untuk itu, kita buka carta H1 dan masukkan EMA 8 dan 21. Untuk itu, buka MetaTrader, klik “Insert” – “Indicators” – “Trend” – “Moving Average”.
 2. Untuk senario "beli", kita perlu melihat uptrend. Untuk mengesahkan trend ini, EMA 8 tempoh harus berada di atas EMA 21 tempoh. Purata bergerak tidak harus menyilang satu sama lain.
 3. Sekarang kita pergi ke M5 dan masukkan SMA 13 tempoh. Purata bergerak ini diperlukan untuk melihat jarak di antara EMA 8 tempoh dan EMA 21 tempoh. Lebih lebar jarak tersebut, trend dikira lebih kuat.
 4. Kita nantikan sehingga candlestick menyentuh EMA 8 tempoh dengan bayang bawahnya (harga rendah candlestick). Ini adalah pemicu (trigger) kita.
 5. Kita perlu mencari candlestick tertinggi dari kalangan candlestick yang muncul sebelum bar pemicu.
 6. Pesanan beli dibuka di harga tinggi candlestick ini. Renti rugi bersamaan dengan harga rendah bar pemicu.
 7. Kita letakkan ambilan untung yang pertama dengan jarak yang sama seperti jarak di antara titik masuk dan renti rugi. Jika trend terus kuat di H1 dan kita cukup yakin, kita boleh boleh gandakan ganjaran kita dan tutup posisi di jarak yang dua kali ganda lebih besar daripada jarak di antara renti rugi dan titik kemasukan.

Mari kita lihat satu contoh. Kita akan melihat carta EUR/USD pada 22 Julai. Di H1, kita boleh melihat bahawa harga sedang bergerak di dalam uptrend. Purata bergerak eksponen 8 tempoh sedang bergerak di atas EMA 21.

Без имени.png

Kita berpindah ke M5 dan tunttu untuk candlestick menguji EMA 8 tempoh dengan bayang bawahnya yang panjang. Candlestick pemicu muncul pada 12:55, 22 Julai. Kita kira 5 candlestick ke belakang dari candlestick pemicu dan pilih satu yang mempunyai harga tinggi tertinggi. Kami telah buka posisi beli di 1.1545. Kali pasang pesanan "buy stop" di harga tinggi candlestick yang tertinggi. Renti rugi diletakkan di harga rendah bar pemicu di 1.1537, manakala aras ambilan untung terletak di:

1.1545-1.1537=0.0008

TP1 = 1.1545+0.0008=1.1553

TP2 = 1.1553+0.0008=1.1561

3432.png

Algoritma senario "Jual"

Sekarang, mari kita lihat langkah-langkah untuk membuka posisi short.

 1. Di H1, EMA 8 tempoh harus berada di bawah EMA 21. Ia mengesahkan downtrend. Ingat, sama seperti senario "beli", purata bergerak tidak harus menyilang satu sama lain.
 2. Kita alihkan perhatian kita kepada carta M5 dan letakkan SMA 13 tempoh di sana. Lebih lebar jarak tersebut, trend dikira lebih kuat.
 3. Kita nantikan sehingga candlestick menyentuh EMA 8 tempoh dengan bayang atasnya (harga tinggi candlestick). Ini pemicu kita.
 4. Kita perlu mencari candlestick terendah dari kalangan candlestick yang muncul sebelum bar pemicu.
 5. Pesanan jual diletakkan di harga rendah candlestick ini. Renti rugi diletakkan di harga tinggi bar pemicu.
 6. Ambilan untung pertama bersamaan dengan saiz renti rugi kita. Ambilan untung kedua saiznya dua kali lebih besar dari jarak di antara kemasukan dan renti rugi.

Pada carta H1 EUR/USD, kita boleh lihat pasangan ini bergerak di dalam suatu downtrend. EMA 8 tempoh bergerak di bawah EMA 21 tempoh.

543.png

Kami telah buka carta M5 dan menunggu bar pemicu muncul. Ia muncul pada 16:25, 15 Ogos. Kami telah mengira 5 candlestick sebelum bar pemicu dan pilih yang mempunyai harga rendah terendah. Ini pesanan jual kami, terletak di 1.1134. Renti rugi diletakkan di harga tinggi bar pemicu, di 1.1144. Aras ambilan untung dikira seperti berikut:

1.1144-1.1134=0.0010

TP1 = 1.1134-0.0010=1.1124

TP2 = 1.1124-0.0010=1.1114

t43.png

Strategi 2 – Scalping Emas

Strategi kedua ini untuk mereka yang suka berdagang emas dan mahu belajar cara-cara scalping dengan logam berharga ini. Sila ingat bahawa ia memerlukan anda memantau carta sepenuh masa.

Unsur-unsur utama:

 • Rangka masa: M1
 • Aset: emas, perak
 • Indikator: Williams’ Percent Range: Fast (9) dan Slow (54) dengan tempoh -30 dan -70

Algoritma untuk senario "beli"

Anda perlu beli bila kedua-dua osilator perlahan dan pantas menembusi -30 ke atas. Tutup posisi anda bila osilator pantas (9) keluar dari zon. Renti rugi terletak beberapa pip di bawah aras sokongan berdekatan.

Algoritma senario "jual"

Bila anda pertimbangkan untuk membuka senario short, anda perlu jual bila kedua-dua osilator laju dan pantas menembusi -70 ke bawah dan tutup bila osilator pantas keluar dari zon. Renti rugi diletakkan beberapa pip di atas aras rintangan yang berdekatan.

Di bawah anda boleh lihat contoh pesanan long. Kami telah buka posisi bila kedua-dua osilator perlahan dan pantas berada di atas -30 di 1,946.12 dan tutup di 1,948.67 bila osilator pantas menyilang aras -30 ke bawah. Renti rugi kami terletak di aras 1,945.

t4yg.png

Sekarang anda tahu strategi apa yang anda boleh gunakan untuk scalping. Kami sangat-sangat menyarankan agar anda mencubanya! Dalam masa yang sama, ingat tentang pengurusan risiko dan jangan tamak. Nasihat mudah ini boleh menyelamatkan anda dari urusniaga yang gagal.

LOG MASUK

Serupa

Relative Strength Index: Bulls lwn Bears
Relative Strength Index: Bulls lwn Bears

Apa yang diberitahu oleh RSI? Indeks Kekuatan Relatif (RSI, Relative Strengh Index) adalah indikator yang digunakan dalam analisis teknikal untuk mengukur momentum perubahan harga…

Soalan yang lazim ditanya

 • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

  Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Peribadi. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan dahulu proses pengesahan profil anda. Sahkan alamat emel dan nombor telefon anda, sahkan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Sebaik anda selesai dengan semua prosedur keselamatan ini, pergi ke platform perdagangan yang menjadi pilihan anda, dan mulakan berdagang. 

 • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

  Prosedurnya jelas dan mudah. Pergi ke laman Pengeluaran di laman web, atau seksyen Kewangan di Laman Peribadi FBS dan akses Pengeluaran. Anda boleh dapatkan wang yang anda raih menerusi sistem pembayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit-deposit anda. Sekiranya anda mendanai akaun anda menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda menerusi kaedah-kaedah yang sama, berkadaran dengan nisbah amaun deposit-deposit anda.

 • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

  Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

 • Bagaimana cara mengaktifkan Bonus Level Up?

  Buka akaun Bonus Level Up di Laman Peribadi versi web atau aplikasi peranti mudah alih dan terima sehingga $140 percuma di akaun anda.

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Jadi yang terbaik di arena anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Buku Pemula Forex

Buku Panduan Forex untuk pemula baru akan membimbing anda ke dunia perdagangan.

Buku Pemula Forex

Perkara-perkara penting untuk mulakan perdagangan
Masukkan emel anda, dan kami akan hantarkan anda senaskhah Buku Panduan Forex percuma

Terima kasih!

Kami telah emelkan kepada anda sebuah pautan istimewa.
Klik pautan tersebut untuk sahkan alamat emel anda dan terima panduan Forex untuk pemula secara percuma.

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera