Bagaimana anda boleh masuk posisi dengan yakin?

Bagaimana anda boleh masuk posisi dengan yakin?

2021-07-28 • Dikemaskini

Setiap kali anda klik butang "New order", anda membuka satu urusniaga perdagangan baru. Setiap dagangan boleh dicerakinkan kepada beberapa fasa seperti masuk dan keluar. Bila anda berdagang dengan berhemah, anda pastikan keputusan-keputusan untuk masuk dan keluar berdasarkan kepada beberapa syarat dan pertimbangan tertentu. Di dalam artikel ini kita akan membincangkan tentang apa yang diperlukan untuk masuk dengan yakin ke pasaran.

Cara-cara mencari signal kemasukan

Anda harus bermula dengan mengimbas carta. Sesetengah pedagang fokus kepada pasangan-pasangan tertentu, yang lain lupa meneliti semua carta yang mereka sudah buka di MetaTrader satu demi satu untuk melihat jika wujud sebarang setup atau pola yang menarik. Apa pun kesnya untuk anda, sila maklum bahawa untuk setiap pasangan matawang atau aset lain anda akan perlu menyemak beberapa rangka masa (timeframe) untuk mencari dan mengesahkan idea berdagang (trade idea) yang berkaitan.

Jika anda merancang untuk mengekalkan dagangan anda selama beberapa hari, anda mungkin perlu membuka carta mingguan dan bulanan terlebih dahulu, kemudian berpindah ke rangka masa harian (daily timeframe). Jika anda mencari peluang untuk urusniaga intrahari, mulakan dengan D1 dan kemudian pindah ke H4 dan H1. Scalpers akan perlukan set rangka masa yang bermula dari H1 atau H1 dan seterusnya mereka akan beranjak ke rangka masa yang lebih kecil. Anda boleh baca lebih lanjut tentang pemilihan rangka masa yang sesuai untuk berdagang di sini.

Bila mengimbas carta, perhatikan pada trend (jujukan harga-harga tinggi yang lebih tinggi dan harga-harga rendah yang lebih rendah) terlebih dahulu: arah gerakan harga secara umum adalah penting. Analisis secara visual sahaja pun boleh dianggap sudah efisien: lebih sering anda lakukannya, lebih mudah untuk anda perasan perkara-perkara yang penting. Anda juga boleh menggunakan beberapa indikator teknikal. Urusan anda jadi lebih mudah jika anda mempunyai templat (template) MetaTrader yang menggunakan satu atau dua indikator yang ringkas. Selepas anda sudah terapkan templat ini di satu carta, anda boleh simpan (save) tetapannya dan pasang ia di carta-carta lain dengan mudah dan pantas. Idea lain yang juga bagus adalah menggunakan indikator trend bersama dengan osilator, contohnya, Purata Bergerak (Moving Average) dan MACD. Indikator-indikator ini akan membantu anda membuat penilaian pantas tentang fasa dan keadaan di pasaran (sama ada pergerakan selari dengan trend, harga sedang mengukuh, harga membuat pembetulan, mengesan kebarangkalian trend akan menyongsang).

Kemudian cuba kesan aras-aras penting sokongan dan rintangan serta pola candlestick dan pola carta. Tandakan aras-aras harga yang anda telah dapati sebagai signifikan menggunakan garisan horizontal. Fokus pada aras yang paling ketara kerana aras-aras itulah yang benar-benar penting. Perkara yang sama juga boleh dikatakan untuk pola: pola penyongsangan biasanya yang paling mudah dikesan, sebagai contoh, "pin bars" (candlestick yang tubuhnya kontot tetapi bayang/ekor/jambulnya panjang di sebelah atas/bawah) atau "double tops"/"double bottoms". Secara keseluruhannya, untuk menentukan titik kemasukan yang hebat anda perlukan kombinasi aras-aras horizontal dan petunjuk dari aksi-aksi harga. Trend dan pola akan membantu anda menentukan dengan kebarangkalian yang tinggi ke mana harga akan pergi, sementara aras-aras horizontal yang telah anda tandakan akan membantu anda pinpoint titik kemasukan di mana anda akan membuka dagangan anda.

565675.png

Di dalam gambar di atas, harga membentuk sebatang candlestick yang mempunyai sumbu atas atau jambul yang panjang berdekatan dengan aras rintangan. Ini setup yang baik untuk berurusniaga. Kemasukan boleh dilakukan di sekitar bahagian bawah candlestick yang ditandakan.

Adalah penting untuk mencari keseimbangan. Bayangkan anda sudah menentukan aras sokongan, di mana kejatuhan harga dari atas ke bawah aras tersebut menandakan signal jual (sell signal). Dalam banyak kes, harga membuat penembusan aras sokongan yang palsu di mana ia seterusnya berpatah balik ke atas. Justeru itu, adalah lebih baik untuk meletakkan pesanan masuk (dalam kes ini, ia adalah sell stop) beberapa pip di bawah sokongan, tetapi tidak terlalu jauh di bawah supaya anda boleh dapat bilangan pip yang cukup untuk berakhir dengan keuntungan. Gunakan pesanan tertangguh (pending order) untuk membuka dagangan anda dengan tepat di titik yang anda mahukan.

Ingat bahawa perdagangan searah dengan trend biasanya lebih baik, tetapi ada kalanya pasaran tidak berada dalam trend. Ada beberapa pola candlestick yang akan memberikan anda kefahaman tentang pergerakan harga yang seterusnya.

Akhir sekali, jangan lupa untuk semak kalendar ekonomi: matawang yang anda telah pilih untuk didagangkan mungkin akan terkesan dengan pengumuman berita ekonomi. Jika itu benar, anda perlu melaraskan rancangan anda dengan mengambil kira kebarangkalian peningkatan kemeruwapan yang mendadak. Sesetengah pedagang yang memang secara khusus berdagang sempena berita akan menyemak kalendar ekonomi terlebih dahulu untuk mengkaji tentang matawang yang mempunyai potensi terbesar untuk bergerak dan hanya akan membuka carta matawang-matawang ini.

Bila anda letakkan pesanan di MetaTrader, semak dengan teliti dan berhati-hati semua parameter urusniaga dagangan anda: anda tidak mahu semua perancangan dan analisis anda dirosakkan oleh kecuaian yang akhirnya membuahkan "kesilapan bodoh" yang mahal.

Lain-lain perkara penting

Kemasukan yang bagus adalah penting untuk perdagangan yang membawa keuntungan, tetapi ia bukan satu-satunya perkara yang perlu diberi penekanan. Dua lagi elemen lain yang sama pentingnya adalah pengurusan risiko yang baik dan penentuan titik keluar yang baik. Pengurusan risiko yang baik bermaksud anda perlu mensasarkan <fbs>saiz posisi</fbs> yang optimal (tidak terlalu besar, tidak terlalu kecil), mempunyai nisbah risiko-ganjaran yang munasabah (keuntungan yang mungkin diperolehi harus lebih besar dari sebarang kerugian yang mungkin) dan penggunaan pesanan renti rugi. Penentuan titik keluar yang baik bermaksud sejak dari awal-awal lagi anda harus merancang di aras mana anda akan tutup urusniaga dagangan anda dengan keuntungan. Untuk pelajari lebih lanjut tentang ini, baca tentang pesanan <fbs>ambilan untung (take profit)</fbs> serta <fbs>trailing stop</fbs>.

Kesimpulan

Pasaran sentiasa menawarkan para pedagang banyak peluang kemasukan. Jangan takut terlepas peluang untuk berdagang, akan sentiasa ada peluang lain. Banyakkan bersabar: jika anda lihat setup kemasukan yang baik sekarang, ambil nafas yang panjang, rehat sebentar dan imbas semula carta. Untuk kemasukan anda boleh gunakan pendekatan aksi harga yang dijelaskan di dalam artikel ini atau sistem perdagangan yang berasaskan keapda indikator, tapi pastikan anda masuk pasaran hanya setelah semua syarat yang ditetapkan untuk berdagang sudah dipuaskan. Selamat berjaya dengan urusniaga anda!

Serupa

Bagaimana Cara Mencari Short Squeeze
Bagaimana Cara Mencari Short Squeeze

Anda masih ingat pertumbuhan saham Tesla pada tahun 2020? Atau bagaimana GameStop melambung 10 kali ganda dalam beberapa minggu? Ini bukan "pertumbuhan organik" atau manipulasi pasaran. Peristiwa seperti ini dipanggil "Short Squeeze" dan saya akan menunjukkan kepada anda cara-cara untuk mencari dan meraih wang dengannya!

Relative Strength Index: Bulls lwn Bears
Relative Strength Index: Bulls lwn Bears

Apa yang diberitahu oleh RSI? Indeks Kekuatan Relatif (RSI, Relative Strengh Index) adalah indikator yang digunakan dalam analisis teknikal untuk mengukur momentum perubahan harga…

Soalan yang lazim ditanya

 • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

  Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Peribadi. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan dahulu proses pengesahan profil anda. Sahkan alamat emel dan nombor telefon anda, sahkan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Sebaik anda selesai dengan semua prosedur keselamatan ini, pergi ke platform perdagangan yang menjadi pilihan anda, dan mulakan berdagang. 

 • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

  Prosedurnya jelas dan mudah. Pergi ke laman Pengeluaran di laman web, atau seksyen Kewangan di Laman Peribadi FBS dan akses Pengeluaran. Anda boleh dapatkan wang yang anda raih menerusi sistem pembayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit-deposit anda. Sekiranya anda mendanai akaun anda menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda menerusi kaedah-kaedah yang sama, berkadaran dengan nisbah amaun deposit-deposit anda.

 • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

  Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

 • Bagaimana cara mengaktifkan Bonus Level Up?

  Buka akaun Bonus Level Up di Laman Peribadi versi web atau aplikasi peranti mudah alih dan terima sehingga $140 percuma di akaun anda.

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Jadi yang terbaik di arena anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Buku Pemula Forex

Buku Panduan Forex untuk pemula baru akan membimbing anda ke dunia perdagangan.

Buku Pemula Forex

Perkara-perkara penting untuk mulakan perdagangan
Masukkan emel anda, dan kami akan hantarkan anda senaskhah Buku Panduan Forex percuma

Terima kasih!

Kami telah emelkan kepada anda sebuah pautan istimewa.
Klik pautan tersebut untuk sahkan alamat emel anda dan terima panduan Forex untuk pemula secara percuma.

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera